O Stonu

Ston i okolica od davnina su bili važno političko, kulturno i strateško područje. Staro ime Stona je Stagnum ili Stamnum. Te riječi u prijevodu s latinskog jezika znače podvodno mjesto, vodu stajaćicu, slano jezero i mrtvu vodu. Antička putna karta Tabula Peutingeriana također spominje ime Stona, Turris Stagno. Najstarije poznato nalazište s ovog područja je pećina Gudnja, u blizini Stona. Život u pećini odvijao se od neolitika što potvrđuju brojni nalazi pronađeni u njoj. Dolaskom Indoeuropljana na područje Stona, počinje se graditi i novi tip naselja, gradine.

Biskupska Palača

Počela se graditi nakon obnavljanja biskupije 1541. godine, a završena je 1572. u vrijeme biskupa Bonifacija de Stephanisa (1564.-1582.). Bonifacije je 12 godina bio kustos Svete Zemlje, obnovio je baziliku Kristova groba i sam Kristov grob. Bio je osobni prijatelj pape Pavla III., a iz Palestine je donio moći mramornog stupa Kristova bičevanja i komad drva sv. Križa, koji se i danas čuvaju u Lapidariju. Palača je orijentirana na Placu, rastvarajući se reprezentativnim pročeljem i dubokim trijemom u razini prizemlja te je jedina zgrada u Stonu kojoj je izvorno pripadao i vrt. Danas je biskupska palača dom stonskog svećenika, a u njezinom prizemlju nalazi se Lapidarij.

Crkve u Stonu

Sv. Mihajla

Crkva sv. Mihajla nalazi se na malom brijegu sjeveroistočno od Stona. Pripada u redu malih dalmatinskih crkvenih građevina 9. do 11./12. stoljeća. Na crkvi su i dan danas sačuvani kameni ukrasi na prozorima, dok se….

Marije Velike

Na malenoj uzvisini zvanoj “Lužina”, južno od današnjeg Stona nalazi se crkva Marije Velike u narodu poznatija pod nazivom Gospa od Lužina. Uzvisina i crkva nazvani su “lužina” što dolazi od močvarne biljke kaljužnice iz porodice…

Sv. Marije Magdalene

Crkva sv. Marije Magdalene, u narodu poznatija kao crkva sv. Mandaljene nalazi se na uzvisini Gorica u stonskom polju. Crkva je tijekom godina doživjela mnoge preinake pa je teško utvrditi njezin izvoran…

Kako do nas

Smješten na krajnjem jugu Hrvatske, prometna povezanost Stona sasvim je zadovoljavajuća. Ovisno o planiranom načinu putovanja do Stona možete doputovati autobusom, automobilom, brodom i avionom.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Subota : 8:00-20:00
Cijena ulaznice: 30,00kn po osobi 20,00kn za 5 i više osoba djeca - besplatno

Informacije

Dubrovačka Biskupija - Župa sv. Vlaha
Placa 17, 20230 STON
Tel : +385 20 754 159
email : zupni.ured.ston@gmail.com